Måske er biblioteket ikke det første sted, man går efter hjælp, når man er ordblind, men det vil vi gerne være med til at lave om på.

Derfor har vi gennem en årrække arbejdet i retning af at gøre os selv mere attraktive for folk, der har svært ved at læse; der ligger nemlig mange oplevelser, også for dem, og venter i de mange gode historier.

Vores første samarbejde var med VUC, som havde et ordblindehold, mens de stadig havde afdeling på Langeland. Efter nogle gode indledende snakke, bl.a. om antallet af "uopdagede" ordblinde voksne, satte vi i første omgang en serie "åben konsultation" op, hvor en lærer fra VUC, uddannet til at test for ordblindhed, indbød alle til at komme og blive testet - eller bare til en snak om ordblindhed.

Derefter satte vi fokus på at se vores indretning med de ordblindes øjne. Fra ordblindeholdet på VUC fik vi besøg af en voksen kvinde, og fra Magleby efterskole (for ordblinde) kom en lærer med et helt hold unge. Ingen var i forvejen storforbrugere af biblioteket, og det var derfor forfriskende at høre deres kommentarer og gode forslag til, hvad der kunne gøres anderledes. Noget blev implementeret med det samme: bl.a. en tydeligere og mere hensigtsmæssig opstilling af voksen let bøger (+ indkøb af flere titler), mens andet kræver en længere proces, og derfor endnu ikke er færdiggjort.

Biblioteket deltager også i det nationale projekt "Gør det lettere", hvorfra vi har høstet mange gode erfaringer og inputs.

Det foreløbige arbejde med hele ordblindeprojektet er, som nævnt, indtil videre at se i indretningen af selve biblioteket, men også her på hjemmesiden, hvor vi har samlet gode indgange til læsning m.m. for folk, der har svært ved at læse.

Den mere "usynlige" del af det, er den bevidsthed, vi selv har udviklet i forhold til at give den rette hjælp.



Af: Vibeke Næsborg

Udgivet: Onsdag 25. marts 2020 • Opdateret: Onsdag 25. marts 2020