Bøger og film om Paris | Langeland Bibliotek

Bøger og film om Paris

hænder i mange forskellige farver med tommelen op
Photo: Colourbox

Lars Schou anbefaler


Da jeg rejste til Paris i sept. (2012) måtte jeg vide hvem Voltaire egentlig er. Så jeg læste den korte biografi "Voltaire" af K.F. Plesner. Da forstod jeg hvad Frankrigs daværende præsident de Gaulle mente, da han efter den store franske eksistensfilosof Jean-Paul Sartres arrestation i 1978 for at uddele revolutionære blade, sagde: "Man arresterer ikke en Voltaire". For Sartre utrolige politiske engagement i forhold til sandhed og retfærdighed, genfinder man hos Voltaire, måske i endnu mere indædt form.

Sartre er fantastisk godt biograferet fra vugge til grav af Annie Cohen-Solal i det digre 2bindsværk "Sartre".

Paris er også Clichy og Pigalle, hvor Henry Miller boede og skrev bl. a "Stille dage i Clichy" om hans sexuelle eskapader bl.a. med den pikante erotiske forfatter Anais Nin, hvis erotiske noveller og dagbog man også kan låne på Langeland bibliotek.

På biblioteket har jeg også lånt DVDerne Midnight in Paris af Woody Allen og den meget franske film Amélie fra Montmartre. De er ret forskellige, men er begge magisk realistiske, en genre hvor det er svært at se sammenhængen og meningen, til gengæld er atmosfære alt.Allen lader Hemmingway o.a. andre genopstå, Amelie lever på sin egen fortryllende vis



Af: Vibeke Næsborg

Udgivet: Onsdag 23. juli 2014 • Opdateret: Torsdag 7. december 2023