"Under en ond stjerne" af Heda Kovály | Langeland Bibliotek

"Under en ond stjerne" af Heda Kovály

hænder i mange forskellige farver med tommelen op
Photo: Colourbox

Kirsten Jæger anbefaler


En bog, som jeg mener alle burde læse - og hvad mere er - der burde undervises i dens indhold på alle skoler i Danmark - eller måske for at tage munden fuld: "helst i alle skoler hele jordkloden rundt"

Dens navn er "Under en ond stjerne" og den er skrevet af en meget højt begavet, modig og stærk, jødisk kvinde, som hedder:"Heda Margolius Kovály".

Den foregår i Prag og omegn i årene 1941 - 1968, hvor forfatterinden først kæmper for at bevare sit liv og helbred sammen med familien under et nazistisk menneskenedbrydende styre, og da det ser ud til at lysne efter krigen, indfinder Stalins kommunisme sig - og overvælder igen landet med alle ondskabens følgesvende - tyranni - løgn og bedrag - tortur - ensretning - indespærring - tavshed og stækket ytringsfrihed - umenneskelighed - dødsdomme - ingen tør stole på eller hjælpe hinanden - sygdom - sult og på evig flugt - uden hjem og familieliv.

Alle menneskelige værdier tromlet ned af disse to tyranniske regimer. Som kun lever på overmagtsyge og våben - underkuende alt, hvad der har med selvstændigt tænkende menneskeliv at gøre.

Syg og elendig og med sin lille søn i hånden kæmper hun sig igennem alle rædslerne, men bevarer sit indre liv og samler sig, trods den udmattelse hun må have lidt under, sammen til at skrive denne menneskeligt værdifulde bog, som alle bør tage ved lære af.

Det er det virkelige og uhyggelige hverdagsliv under krige - ikke noget med heltegerninger - men opløsning af familieliv og hus og hjem blandt den civile befolkning, set fra en klog kvindes side.

Tak for at denne bog blev skrevet.

Heda Kovály: Under en ond stjerne : mit liv i Prag 1941-1968
Af Heda Kovály (2012)
Forfatteren (1919-2010) fortælleren om sit liv som forfulgt jøde i Prag. Først blev hun og hendes nærmeste forfulgt af nazisterne under 2. verdenskrig og dernæst af det kommunistiske styre i Tjekkoslovakiet


Af: Vibeke Næsborg

Udgivet: Fredag 25. juli 2014 • Opdateret: Mandag 21. september 2020