"De glemtes hær" af Morten Møller | Langeland Bibliotek

"De glemtes hær" af Morten Møller

Læser med bog
Photo: Colourbox

Daniel Egmose anbefaler


Morten Møller har skrevet en fremragende bog om de danske frivillige i den spanske borgerkrig fra 1936 til 1939.

Morten Møller skriver detaljeret om mange af de ca. 500 danskere, der var frivillige i krigen på republikanernes side. Mange af de frivillige var søfolk og eventyrere, men langt størstedelen var kommunister, der cyklede eller på anden vis tog til Spanien via Paris. Det var en farefuld tur, især grænseovergangen fra Frankrig til Spanien. Møller beskriver de enkelte frivilliges bevæggrunde for at tage til Spanien og stort set er svaret: Stop fascisterne. 

Frygten for krigen hos den frivillige og dennes familie er beskrevet gennem uddrag af breve fra begge parter og beskriver den tiltagende frustration over at deltage i en krig, der var afgjort. Dette førte til mange forsøg på at desertere. Enkelte var heldige, men de fleste endte i fængsel og efterfølgende retur til fronten

Bogen er præget af grundig research fra diverse bøger og arkiver og beskriver udviklingen overordnet i krigen, hvor republikanerne konstant er under pres af fascisternes velsmurte krigsmaskine med massiv hjælp fra Tyskland og Italien, der brugte krigen som generalprøve på 2. verdenskrig, hvorimod de vestlige lande bl.a. Frankrig, England og Danmark besluttede at være neutrale.
Derfor var der kun Sovjetunionen, der militært og moralsk støttede repubikanerne. Denne støtte og den massive støtte fra de europæiske kommunistpartier var afgørende for at krigen trak ud.
Der var massive spændinger mellem trotskister, anarkister, socialister og kommunister, som i høj grad var med til at undergrave Folkefronten. 

Læs bogen – en af de bedste jeg har læst om den Spanske Borgerkrig – Velkommen til helvedes forgård!  
 

Morten Møller (f. 1978): De glemtes hær : danske frivillige i den spanske borgerkrig
Historien om de 500 danskere der meldte sig til De Internationale Brigader under den spanske borgerkrig, samt om krigens optakt, udvikling og afrunding. Igennem enkeltberetninger, der følges bogen igennem, oplever man krigens umenneskelige gru, og ikke mindst de indre stridigheder i brigaderne


Af: Kim Heinrich

Udgivet: Onsdag 24. oktober 2018 • Opdateret: Tirsdag 22. september 2020