De andre | Langeland Bibliotek

De andre

portræt af Kim Heinrich
Photo: Langeland Bibliotek

Kim anbefaler "De andre" af Mikael Josephsen


Netop færdig med De andre, har jeg nærmest fået abstinenser. Ikke efter stof og alkohol ligesom nogle af de hjemløse karakterer i De andre, men efter at høre mere om de personer, man i løbet af fortællingen kommer helt tæt på.

Det er en barsk verden, Mikael Josephsen beskriver. En daglig kamp om overlevelse. Og overlevelse skal i denne sammenhæng forstås som et saliggørende fix og/eller et varmt sted at sove. Vejen mod en tryg nattesøvn eller det øjebliks ro, som stofferne giver, er spækket med forhindringer, for kampen om de gode pladser er hård, heroin er dyr, og indtjeningen fra salget af Hus Forbi-aviserne er lav. Vi følger en række hjemløse, som hver især har forskellige tilgange til deres akutte, basale behov og til livet generelt. Her er nogle der umiddelbart vækker afsky og vrede, og andre som øjeblikkelig taler til omsorgsgenet. Fælles for dem alle er, at der under det beskidte tøj, misbruget og abstinenserne er levende væsener som os andre, fulde af følelser, drømme og mål. Mange af dem er meget sympatiske og omsorgsfulde, men bare meget uheldige og dertil meget ulykkelige i deres situation. De er i romanen menneskeliggjort, og det er på én gang befriende og meget tung læsning. For der er håb, og der findes gode løsninger, men vejen dertil er fuld af fælder. Miljøet er Svendborg "Downtown". De fleste af os lokale læsere vil kende gaderne, men er nok til daglig blinde over for, at også vores lokale, trygge og forholdsvis små samfund har meget mørke sider. De kommer virkelig til syne i denne realistiske roman, skrevet af en forfatter, der tidligere i sit liv selv har været en tur nede i mørket. Mikael Josephsen har tydeligvis kendskab til forholdene for "de andre", og karaktererne og deres knappe dialog underbygger bare realismen.  

Sproget er flydende og "blødt", en fryd at læse, dialogen nødvendvis rå. Mikael Josephsen brillerer med levende beskrivelser af håbløshed, skamfølelser, pres og fortvivlelse.

Kan du "tåle" at høre om "bagsiden" på en meget realistisk facon er det her lige en bog for dig, og vil du gerne blive lidt klogere på forholdene for nogle af samfundets udsatte borgere kan den på det bestemteste anbefales. Meget tankevækkende og velskrevet roman!

Husk også at bestille billet til foredraget med Mikael Josephsen. En aften der også byder på livemusik: Ole Rolf (Dr. Rolf) kommer med guitarist og percussionist og spiller et par sæt mellem forfatterens ord om skrivning, bøger og inspiration: Læs om arrangement med Mikael Josephsen og levende musik med Ole Rolf med flere 

 

 

Mikael P. Josephsen: De andre : roman
Bo, Slagteren og Konen er en del af det samme skæve slæng på kanten af samfundet. De er hjemløse, misbrugere og gør, hvad de kan for at overleve. En kollektivroman om misbrug, vold og venskaber på trods. For læsere af romaner med en socialrealistisk tone


Af: Kim Heinrich

Udgivet: Fredag 20. august 2021 • Opdateret: Torsdag 26. august 2021