portræt af Vagn Lundbye malet af Solveig Moa 

Vagn Lundbye (portræt malet af Solveig Moa)

(1933-2016)

 

Vagn Lundbye blev født d. 22. november 1933 i Vanløse, men voksede op i Århus, hvor han gik i skole. Efter realeksamen blev han uddannet som officer og senere som lærer. Efter en karriere som premierløjtnant ved militæret, bosatte han sig i 1963 i Møllegården i Rudkøbing, hvor han boede i en lang årrække.

Vagn Lundbye debutterede i tidsskriftet Vindrosen med novellen En af disse i 1964 og med romanen Signalement i 1966. Siden var han særdeles produktiv med romaner, noveller, essays, digte, myter, fabler og fortællinger. Vagn Lundbyes alsidighed understregedes ved, at han i slutningen af tresserne instruerede sin egen film om Albert Dam, og desuden skrev han både tekst og musik til en beatopera.

Vagn Lundbye slog for alvor sit navn fast med Anholt-trilogien, der skaffede ham læsergennembruddet og flere litterære priser. Bogens mytiske forlæg er beretningen om Jonas i hvalfiskens bug som til sidst når frem til en religiøs indsigt, men også Vagn Lundbyes indianske erfaringer, har præget beretningen. Dette kommer til udtryk i skildringen af det lille ø-samfunds livsform, der har bevaret samhørigheden med natur og dyr.

Vagn Lundbyes tilknytning og inspiration fra Langeland kommer fint til udtryk i Digte fra 1977, som tager udgangspunkt i den langelandske natur, dens folk og historie. Digte blev af mange anset som en af 70'ernes bedste digtsamlinger. Ligeledes udstråler Langelandsk fodrejse fra 1979 en stor kærlighed til den langelandske natur. Dette er en dagbogsbeskrivelse af en ugevandring på Langeland i 1974 sammen med en god ven.

Den selvbiografiske roman Trefoldighedsbarn fra 2002 blev en stor publikumssucces og indbragte Vagn Lundbye akademiets store pris. Også i denne bog kredser Lundbye om de samme emner: naturen, dyrene og det oprindelige menneskes kultur og forankrethed i naturen. Handlingen følger to paralelle spor - dels beretningen om Emil (Vagn selv), der genoplever sit barndomsliv efter det chokerende møde med tigerslangen i en urskov 1997, og dels beretningen om tigerslangens udryddelse af befolkningen på Tasmanien.

Modtager af Kritikerprisen 1978, Det danske Akademis Store Pris 2002 og DR's Romanpris 2003.

Links:

Vagn Lundbye i Forfatterweb 

Vagn lundbye på Litteratursiden

Vagn Lundbye i Den store danske

 

 

 



Af: Vibeke Næsborg

Udgivet: Onsdag 22. marts 2017 • Opdateret: Fredag 30. juni 2023