Læsestart
Sådan kommer dit barn i gang med at læse
Læs højt
Et godt forhold til læsning starter med, at man som barn får læst højt.
Barnet får på den måde fornemmelsen af sproget, finder ud af hvordan en god historie kan give helt særlige oplevelser og ser ikke mindst, at de voksne synes at læsning er noget betydningsfuldt.
Biblioteket tilbyder bøger til børn i alle aldersgrupper - lige fra papbøger man kan snakke om uden at komme til at rive dem i stykker, over små historier om hverdagen (at starte i børnehave, at smide sin ble eller sut, at blive vred/ked af det/glad), til længere historier og eventyr, både klassikere som Astrid Lindgren og nyere og (nogle) helt anderledes fortællinger.
Se vores inspirationsside for forslag.
Fokus på sprog
De mange fine rytmer og nuancer i det danske sprog bidrager til den gode læseoplevelse.
Læs derfor gerne en masse rim og remser, vrøvlehistorier, ordsprog (findes i fine og humoristiske illustrerede udgaver). Smag på sproget sammen og bliv gode til at undre jer over ordenes sammensætning, oprindelse etc.
Biblioteket har også fokus på sprog, og arbejder sammen med kommunens talehøre-konsulenter om at give den bedste hjælp til kommunens forældre og institutioner.
Selvlæsning
Når barnet selv skal i gang med at læse har biblioteket selvlæsningsbøger på mange forskellige niveauer og om mange forskellige temaer og emner.
Det er generelt vores betragtning, at børn har lettere ved at læse noget, som fanger interessen, og at lix-niveauet derfor ikke altid er det vigtigste.
Men for nemheds skyld er vores letlæsningsbøger til børn delt ind i tre niveauer:
Let 1 (lix 3 - 6) markeret med hvid prik på hylden
Let 2 (lix 7 - 9) markeret med orange prik på hylden
Let 3 (lix 10 - 18) markeret med blå prik på hylden
Desuden kan man finde lette fagbøger om mange emner.
Knytnævereglen
For at sikre, at et barn forstår teksten, er det en god idé at tale om indholdet og evt. få barnet til at fortælle indholdet.
En anden mulighed er at bruge ’Knytnævereglen’ eller ’5-finger-reglen’:
• Slå op på en tilfældig side i bogen.
• Lad barnet læse siden og bøje en finger for hvert ord, det ikke kan læse.
• Hvis alle håndens fem fingre er bøjet sammen til en knytnæve, når hele siden er læst, er bogen for svær og bogen ”kan bokses væk”.
• Hvis to-tre fingre er bøjet sammen, er bogen lige tilpas i sværhedsgraden.
Svært ved at læse?
Der kan være forskellige årsager til, at det ikke altid er nemt at knække læsekoden. Men derfor skal man alligevel ikke snydes for gode historieoplevelser.
Vi har samlet nogle indgange til læsning, som man kan bruge, hvis man er ordblind eller på anden måde har svært ved læsningen.
Find vores side "Svært ved at læse" her.