Bidt af en gal viking? | Langeland Bibliotek

Bidt af en gal viking?

Serien Det sidste kongerige af Bernard Cornwell
Photo: Langeland Bibliotek

Kim Heinrich anbefaler en god serie


Bernard Cornwell har skrevet flere gode serier, der tager udgangspunkt i historiske begivenheder og personer. Den serie, jeg vil anbefale, er "Det sidste kongerige". Den handler om den saksiske konge/høvdingesøn Uthred (dog ikke helt korrekt placeret i tid og sted), der under vikingers hærgen i Northumbrien tages med som fange af vikingehøvdingen Ragnar. Vi følger Uthreds opvækst i vikingebosættelsen, der som fortalt i "Historien om Danmark", fik vind i sejlene fra slutningen af 800-tallet. Uthred er eminemt med et sværd og drager sammen med vikingehæren hærgende rundt i England og jagter magten i "det sidste kongerige", Mercia. Vikingerne har mere eller mindre magten i de øvrige angelsaksiske kongedømmer. Uthred er blevet asatroende og har kun spot til overs for de kristne, han er med til at bekæmpe. Han taler flere sprog flydende, bl.a. dansk, og hans sprogøre giver ham mange fordele men også halsbrækkende opgaver. Undervejs vokser hans trang til at vende tilbage til Bebbanburg, hvorfra han blev bortført og egentlig har retmæssig krav på magten - og også ønsket om at smide danerne ud af landet igen. 

Uthred er voldsom og kynisk, men han har selvfølgelig også en mere følsom side. Han har et godt tag på kvinderne, og kvinder spiller generelt en stor rolle i Uthreds virke. Han er intelligent og en mesterlig strateg, men må meget ofte også forlade sig på rent held - og sine guder...

Historien er dramatisk. Der er levende skildringer af de smukke landskaber i Sydengland og lige så realistiske og også drabelige beskrivelser af de barbariske kamphandlinger. 

Serien er ikke for sarte sjæle. Der bliver skåret hul på maver og udgydet blod, men målt op mod dagens krimier, er beskrivelserne nok ikke mere barske.  

Læs denne serie hvis du har interesse for vikingetiden og kan lide historiske romaner. Beskrivelser af det sociale miljø, levevis og hverdag er helt i top - og jeg har en tidligere museumschefs ord for, at den lever helt op til hans kvalitetskrav.

Romanserien er også omsat til tv-serie - første sæsoner kan ses på en af streamingtjenesterne.

 

 



Af: Kim Heinrich

Udgivet: Tirsdag 2. maj 2017 • Opdateret: Torsdag 7. december 2023